Wat is data en hoe wordt het gemaakt?

Je hebt het woord vast wel eens gehoord en er is geen ontkomen meer aan in de digitale wereld. Het is data en het is een belangrijk element op het internet, op sociale media, in apps en ook op nog veel meer andere plekken.
In dit artikel wordt er ingezoomd op wat data precies is, hoe het wordt gebruikt en waarom het zo belangrijk is.

Wat is data?

Een belangrijk onderwerp waar we niet veel bij stilstaan is wat data precies is, wat anderen ermee kunnen en wat het over personen zegt. Data zegt veel en er wordt per jaar meer dan 1384 exabyte aan data gecreeerd, dit is ook wel 1.384.000.000.000 gigabyte aan data.

Al deze data wordt gecreerd door cookies op websites waar bijvoorbeeld nieuwe schoenen te koop zijn, maar ook op social media waar nieuwe berichten in de news feed langskomen.
Op dat moment komt de waarde naar voren van informatie “data” die is verzameld. Verkopers bijvoorbeeld laten met advertenties op sites kun aanbod zien dat mogelijk aantrekkelijk is voor de consument. Op social media komen nog meer foto’s en video’s voorbij van dingen die iemand leuk vindt.

Data geeft aan waar de interesses van iemand liggen, wat iemand doet, maar kan ook heel persoonlijk zijn. Bijvoorbeeld als een computer algoritme kan analyseren hoe oud iemand is, welk geslacht iemand heeft en waar diegene is, woont, werkt of vaak op locatie komt. Klik hier om meer te weten te komen over hoe data kan worden verzonden naar en tussen systemen.

Hoe wordt data gemaakt?

Gegevens die worden verzameld van personen kunnen worden opgedeeld is verschillende types.
Een paar hiervan zijn persoonlijke data, commerciële data en veiligheidsdata.

Persoonlijke data

Persoonlijke data is een breed begrip, want dit stuk kan worden onderverdeelt in een persoonlijk profiel en een afgeschermd deel. In het persoonlijk profiel zit alle data die het “internet” van een persoon weet. Denk hierbij aan foto’s, video’s, informatie die door het internet als belangrijk wordt gezien en nog veel alles wat daaraan vast hangt zoals social media en andere zaken.

Een ander deel op het internet is het afgeschermde deel ook wel het deepweb genoemd. Veel mensen kennen de naam deepweb als een plek waar zaken worden gedaan die het daglicht niet kunnen verdragen, maar dit is niet helemaal correct. Het deepweb bevat ook website delen die niet door iedereen bereikt kan worden, denk hierbij aan het inloggen op de bank of op accounts bij bedrijven.

Bedrijven die een afgeschermd deel hebben zoals het beheren van een account hebben de plicht om ervoor te zorgen dat de gegevens die daar worden ingevoerd en bekend zijn veilig worden opgeslagen.
Helaas doet niet elk bedrijf dit net zo goed als de ander. Klik hier om meer te weten te komen over hoe personen en bedrijven informatie veilig kunnen bewaren.

Commerciële data

Zoals in het stuk bij persoonlijke data benoemd is, is er een persoonlijk profiel waar informatie wordt opgeslagen over de persoonlijkheid van een persoon en wat diegene doet. Bedrijven proberen hierop in te springen door met algoritmes te kijken wat een persoon interessant vind en hoe groot de kans is dat de advertentie aansluit op diegene om mogelijk een product te kunnen verkopen.

Bedrijven proberen op verschillende manier op iemand in te spelen door bijvoorbeeld een advertentie te tunen. Denk hierbij dat er kleuren worden gebruikt die opvallen of in een gevorderd geval aansluiten op de interesses van een persoon. Daarnaast proberen bedrijven goed te timen wanneer een advertentie te zien is en wanneer de persoon hier het meest open voor zou kunnen staan.

Veiligheidsdata

Naast bedrijven zijn partijen van de overheid ook actief betrokken bij analyse van data. Denk hierbij dat als personen verdachte berichten met elkaar delen of er zoektermen worden gebruikt die verdacht zijn dat de politie dat soort informatie graag zou willen weten. Personen kunnen niet zomaar worden afgetapt, hiervoor is eerst een machtiging van de rechter nodig.

De Nederlandse politie houdt zich bezig met het oprollen van criminele activiteiten in het binnen en buitenland. Samen met andere landen doet Nederland er veel aan om internationale activiteiten die door criminelen worden uitgevoerd op te sporen. Denk hierbij aan het oprollen van sites op het “deepweb” waarop drugs, wapens en andere praktijken werden besproken en uitgevoerd.

Soorten data

In de wereld zijn er veel soorten data die allemaal voor een ander doel worden ingezet. Denk hierbij aan onderzoek data, waarbij literatuur is onderzocht voor mogelijke oplossingen van een probleem, maar ook experimentele data waar het juist meer gaat over eerst doen en daarna het resultaat ervan zien.

Op het internet gaat het in de afgelopen decennia steeds meer over commerciële data die gebruikt kan worden voor marketing doeleinde om in de loop van de tijd een betere verkoop van producten te kunnen realiseren. Verkoopcijfers worden bijvoorbeeld hieruit afgeleid.

Daarnaast is het belangrijk dat met de opgehaalde data er iets wordt gedaan. Een adviesplan of verbeteringsplan kan hier bijvoorbeeld uit worden afgeleid om concrete stappen te zetten om een doel te bereiken.

Een punt van aandacht is om te controleren of de opgehaalde data of informatie geverifieerd kan worden. Hierbij wordt bedoelt dat er goed gekeken moet worden of het geen nepnieuws is of dat niet de verkeerde conclusies zijn getrokken in een rapport, artikel of op andere fronten.

Opslag en analyse

Alle data die wordt gecreerd op platforms, websites of andere manieren moet ergens worden opgeslagen. Dit kan worden gedaan op servers in datacentra die door het gehele land zijn verspreid. Vaak worden bestanden verdeeld over meerdere servers om de bereikbaarheid te vergroten en de zekerheid bij uitval van servers te garanderen. Klik hier om meer te weten te komen over dataopslag.

Verschil tussen informatie en data

Het verschil tussen informatie en data is dat informatie over een bepaald onderwerp gaat en beperkt is in de hoeveelheid. Data is algemener en bevalt meestal een grotere omvang.
Informatie gaat bijvoorbeeld over wat een leeuw eet op een dag. Data over een leeuw gaat over wat een leeuw doet, de oorsprong van een leeuw, hoe groot een leeuw is en ga zo maar door.

Wat doen bedrijven met data?

Bedrijven willen data om in te spelen op de wensen van een persoon en bijvoorbeeld meer producten te verkopen aan een klant.
Daarnaast kunnen bedrijven ook data doorverkopen om geld te verdienen.

Één reactie

  1. […] Organisaties kunnen gegevensopslag optimaliseren door het gebruik van gegevensanalyse. Door gegevensanalyse te gebruiken, kunnen organisaties hun gegevens beter beheren en beter begrijpen. Door gegevensanalyse te gebruiken, kunnen organisaties beter inzicht krijgen in hun gegevens en beter beslissingen nemen over hoe ze hun gegevens moeten beheren. Wil je meer weten over hoe gegevens worden gemaakt? Klik hier. […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *