Elke dag gebruiken miljarden mensen het internet, sturen mensen berichten naar elkaar en loggen mensen in op websites. Hoe werkt deze vorm van gegevens uitwisseling tussen een telefoon, computer en de rest van de wereld?
In dit artikel wordt er verder ingegaan op hoe gegevens worden verspreid door wifi- en dataverbinding om het binnen halen van informatie en het verzenden daarvan mogelijk te maken.
Hoe werkt wifi verbinding?
wifi verbinding wordt mogelijk gemaakt door radiogolven of elektromagnetische straling. Dit is golfachtig signaal dat door de lucht heen kan bewegen van punt A naar punt B. De golf heeft bepaalde eigenschappen zoals de golflengte (hoe lang de golf is), hoe groot de amplitude is van de golf (hoe ver de uitwijking is vanaf de middellijn) en nog enkele andere specificaties.
Door de golf te manipuleren in de eigenschappen kan in het signaal worden aangepast om bepaalde informatie mee te sturen. Deze informatie wordt in de router van informatie omgezet naar een radiogolf die wordt verstuurd. Hierbij gaat een radiogolf door lucht, muren, deuren om uiteindelijk bij het apparaat aan te komen die de opdracht heeft gegeven om gevraagde informatie te ontvangen.
In het apparaat wordt de radiogolf terug omgezet naar informatie die in het apparaat omgezet kan worden tot bijvoorbeeld een afbeelding. Voor deze afbeelding zijn honderden tot tienduizenden radiogolven nodig omdat de informatie dichtheid niet hoog genoeg is om in een keer de hele afbeelding te versturen. Vervolgens wordt er informatie terug gestuurd naar de router waarbij er om nieuwe informatie wordt gevraagd. Het zelfde geld voor het communiceren van opdrachten naar andere apparaten. Klik hier om meer te lezen over hoe apparaten met elkaar communiceren.
Specificaties van wifi
De officiële naam van wifi is IEEE 802.11. Dit refereert naar de technologie die wordt gebruikt om draadloze communicatie op deze manier mogelijk te maken. In de ontwikkeling van wifi zijn er meerdere versies uitgekomen waarvan wifi 6 met de naam: 802.11ax de officiële naam is.
versie 6 zorgt ervoor dat data die wordt verstuurd via het netwerk beter beschermt is en met hogere snelheden verstuurd kan worden. Daarnaast is het stabielere en is het robuuster tegen de obstakels in de ruimte zoals deuren en muren. Sinds 2019 is deze versie op de markt waardoor nog niet alle apparaten de technologie gebruiken. In de aankomende jaren zullen steeds meer apparaten in de markt deze technologie hebben, omdat ze worden vervangen door onterendere ouderdom. Daarnaast gebruiken producenten van apparaten deze versie steeds meer.
Nadelen van wifi
Door steeds de nieuwste technologieën in huis te hebben en te gebruiken in apparaten zijn veel mensen gewent geraakt aan snelle communicatie. Helaas zijn er in huis en daarbuiten een paar stoorfactoren die al eerder aanbod kwamen in dit artikel zoals obstakels in huis. Hierbij wordt informatie tegen gehouden en moet zowel de router als telefoon harde gaan zenden om data over te brengen.
Ook kunnen apparaten die zelf radiogolven uitzenden een stoorfactor vormen zoals magnetrons die met radiogolven eten opwarmen. Doordat de magnetron veel golven uitzend ontvangt kan het signaal verloren raken in de grotere bundel aan “data”. Hierdoor verliest het signaal informatie waardoor de telefoon opnieuw om die data moet vragen bij de router. Hierdoor wordt het signaal langzamere en kan gaan haperen.
Verbinding verbeteren
Er zijn verschillende manieren waarop een verbinding verbeterd kan worden. Denk hierbij aan het verplaatsen van de router naar een andere plek in het huis. De beste plek is in de ruimte waar de meeste interactie tussen de router andere apparaten via draadloos internet gebeurt. Het kan ook zijn dat de router moet worden vervangen omdat het kapot is of omdat de router sterk verouderd is.
Daarnaast kan het wisselen van bandfrequentie ook een verschil maken. Sommige apparaten kunnen tot 5 GHz aan dat helemaal benut kan worden als de router ook een frequentie van 5 GHz uitzendt. Wanneer de router maximaal 2.4 GHz uitzendt dan kan het apparaat dit ook ontvangen alleen zal er dan wel een verschil zijn in hoe snel de communicatie is.
Verder kan er worden gedacht aan het inzetten van een mesh-wifipunt. Dit is een repeater (versterker) die kan worden verbonden met de router via een kabel, maar kan ook draadloos. Deze versterker kan op een plek worden geplaatst waar er goed contact is met de router, waardoor het sterke signaal kan worden doorgezet. Hierdoor neemt de snelheid ietsje af omdat er een verwerking tussen zit, maar is het signaal wel stabieler.
Hoe werkt mobiele data?
Bij verbinding tussen een apparaat en het internet is verbinding nodig, in huis gebeurt dit vaak door contact te leggen met de router. Deze verbinding kan ook via mobiel dataverkeer gaan, waardoor de router wordt omzeilt.
mobiele data maakt gebruik van het mobiele netwerk van de provider. Dit netwerk bestaat uit verschillende zendmasten, zendt kasten en mogelijk satellieten die de dekking over bepaalde gebieden garanderen. De gegevens kunnen bij het afsluiten van een abonnement worden verstuurd via de provider. Dit is prettig als iemand bijvoorbeeld op reis is en dingen wil opzoeken.
Dit heeft het voordeel dat er geen afhankelijkheid is van de reikwijdte van het netwerk zoals dat op zolder er geen contact mogelijk is door een te grote afstand. De dekking van de internet provider is vaak over een heel land of in hele wereld delen beschikbaar. Kijk hierbij wel uit voor informatie die over het netwerk van een derde partij gaan en hierbij mogelijk kunnen worden bekeken.
Feiten en fabels wifi
Sommige mensen denken dat wifi schadelijk is voor de gezondheid. Na onderzoek van rijksoverheid en andere instanties blijkt dat dit een onwaarheid is.
Het is een fabel dat het verbinden met een veilig netwerk ook meteen veilig is. Het kan altijd voorkomen dat een virusscanner of een andere controle van een systeem een data lek niet detecteert.
Wees altijd alert op het veilig houden van het internet thuis door op tijd nieuwe wachtwoorden in te zetten.
Let goed op met openbare netwerken, deze kunnen het risico met zich meebrengen dat informatie wordt doorgespeeld naar een derde partij. Let op met wat voor dingen je doet op de telefoon terwijl het apparaat verbinding heeft met een openbaar netwerk.
Één reactie
[…] oud iemand is, welk geslacht iemand heeft en waar diegene is, woont, werkt of vaak op locatie komt. Klik hier om meer te weten te komen over hoe data kan worden verzonden naar en tussen […]