Veiligheid op het internet, maar hoe?

In deze moderne tijd hebben we toegang tot een wereld vol informatie op het internet. Hoewel het internet een geweldige bron van informatie is, is het ook belangrijk om voorzichtig te zijn bij het surfen en niet op de verkeerde sites terecht te komen. In dit artikel worden tips gegeven over hoe je veilig en verstandig kunt internetten. Van het beveiligen van je persoonlijke informatie tot het openen van e-mails van onbekende afzenders, deze tips zullen je helpen om de meest optimale ervaring te hebben bij het surfen op het internet.

Sites op het internet

Ten eerste is het belangrijk dat de verbinding tussen jou en de website beveiligd is. Om te weten of de site een beveiligde verbinding heeft kan er in de balk waar het webadres staat worden gekeken. In deze balk staat een symbooltje met een slotje erin, dit wil zeggen dat de verbinding versleuteld is en er geen onbevoegde personen mee kunnen kijken met wat er op de website gedaan wordt. Door deze versleutelde verbinding wordt er geen gevoelige informatie met een derde partij gedeeld. Denk hierbij aan het wachtwoord van de website of als er bijvoorbeeld bankzaken worden geregeld die niemand mag zien. Wil je meer weten over hoe je internetverkeer anoniem kan houden en wat VPN daarin kan betekenen? Klik hier!

Een van de dingen die meestal snel wordt geaccepteerd is de algemene voorwaarden van een site. Hierin staan zaken zoals of er gegevens met derde partij mag worden gedeeld. Hieronder valt in veel gevallen dat google kan zien hoelang je naar een bepaald deel van een pagina kijkt en welke sites er interessant worden gevonden.
Het is goed om een keer naar de algemene voorwaarden en privacyverklaring van websites voordat deze worden geaccepteerd.

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar wees voorzichtig met het openen van koppelingen op websites of in berichten op sociale media. Hoewel een groot deel van de koppelingen prima zijn om te openen kan het ook nadelige gevolgen hebben. Het kan gebeuren dat de link je naar een website stuurt die doormiddel van phishing, spam of een andere manier je gegevens en zelfs je bankgegevens kan stelen.
Bij twijfel over een website open NOOIT de link, dit kan grote gevolgen hebben.

Veilig op social media en apps

In de tijd van social media is het goed om te beseffen wat je deelt. Het is belangrijk dat bijvoorbeeld foto’s, video’s en andere zaken niet in verkeerde handen vallen en niet misbruikt worden.
Een van de dingen die er tegen gedaan kan worden is om een sociale media profiel op privé te zetten en alleen mensen die je kent toe te laten om het profiel te bekijken.
Daarnaast is het goed om twee keer na te denken voordat er iets wordt gepost en geen dingen te doen met bijvoorbeeld drank op waar je later spijt van kan hebben.

Op youtube en andere websites/apps wordt er gebruik gemaakt van reclames. Deze kunnen misleidend zijn en ervoor zorgen dat er ergens op wordt geklikt terwijl dit niet de bedoeling is.
Een tool die handig is om dit soort dingen te voorkomen is een adblocker die op computer en telefoon geïnstalleerd kan worden. Deze software zorgt ervoor dat reclames niet meer kunnen worden geladen, waardoor er minder kans is om bloot te worden gesteld aan schadelijke software.

Een handige tip is om te kijken of een app in de appstore of play store goed wordt gewaardeerd voordat deze wordt gedownload. Hierbij kan worden gekeken hoeveel mensen deze app al hebben en wat hoeveel mensen een recensie hebben achtergelaten.

Veilig mail gebruik

Het verzenden van e-mails is een van de meest voorkomende manieren om informatie te verzenden. Hoewel het een gemakkelijke en betrouwbare manier is om informatie te verzenden, is het belangrijk om op te letten bij het mailen. Hier zijn een paar tips voor het veilig en verstandig mailen.

De mail is een van de belangrijkste manieren om op sites en andere zaken in te loggen. Daarom is het belangrijk dat een keer in de zoveel tijd het wachtwoord van de mail wordt gewijzigd. Het is daarnaast ook goed om eens in de zoveel tijd bij alle websites het wachtwoord te veranderen. Klik hier om meer te weten te komen over veilig gegevens en wachtwoord gebruik.

Weten met wie je mailt is heel belangrijk. Elk jaar worden er tienduizenden mensen slachtoffer van phishing mails, waarbij criminelen zich voordoen als een ander. Een voorbeeld hiervan is dat de bank een mail stuurt of je opnieuw wil inloggen op een site of dat de betaalpas is verlopen en er een nieuwe aangevraagd moet worden. Op dat moment wordt er ingelogd met de bankgegevens en vallen deze in verkeerde handen.
Wees alert erop dat de bank NOOIT vraagt om jouw gegevens en denk goed na over van wie de mail afkomt. Deel geen persoonlijke informatie die vertrouwelijk is en niet over de mail opgestuurd hoort te worden.

Een eenvoudige manier om te checken of de afzender werkelijk is wie hij beweert is om de mail te controleren. Het kan voorkomen dat er een vreemd adres met tekens, letters en cijfers wordt gebruikt door de afzender. Dit duid bijna altijd op een nep account en hierop moet je nooit reageren. Klik niet op links en verwijder zo snel mogelijk de mail.
Een adres checken is nooit 100% betrouwbaar, maar kan wel snel wijzen op fraudeurs.

Let op woordgebruik, in sommige mails wordt er aan incorrect woordgebruik gedaan. Dit kan erop wijzen dat de mail is vertaald uit een andere taal en/of dat hij niet van een autoriteit of werkelijk persoon af komt. In mails van autoriteiten zit nooit een spelfout en wordt er nooit links naar vreemde sites verwezen. Het is belangrijk dat mails zorgvuldig worden gelezen en niet te snel als betrouwbaar worden

Virusscanners kunnen helpen bij het detecteren van risicovolle links en virussen vroegtijdig te detecteren in mails. Het kan een aanrader zijn om een virusscanner te installeren op de computer en mails door dit software programma te controleren voordat ze worden geopend.

Downloaden van bestanden

De online wereld kan een grote bron van informatie, entertainment en communicatie zijn, maar er zijn ook veel risico’s. De meeste mensen zijn zich er niet van bewust dat er veel bestanden op het internet zijn die schadelijk kunnen zijn voor hun computer of hun persoonlijke informatie. Daarom is het belangrijk om te leren hoe je veilig bestanden van het internet kunt downloaden.

Een van de eerste dingen die je moet doen als je bestanden van het internet wilt downloaden, is ervoor zorgen dat je een betrouwbare website gebruikt. Kies websites die zijn beveiligd en kijk hierbij door de website heen of er geen spelfouten in zitten en of dat de site er betrouwbaar uitziet. Denk hierbij aan websites van bedrijven en overheden.
Bij het niet vertrouwen van een website moeten er geen bestanden worden gedownload.

Eerder in dit artikel werd al de antivirus software genoemd, waarbij ook bestanden kunnen worden gescand. De meeste virussoftware hebben een functie om een bestand te controleren en/of in een afgeschermde omgeving “sandbox” op te starten.
Hierdoor kan er voor gezorgd worden dat virussen op tijd kunnen worden ontdekt en kunnen worden verwijderd. Klik hier om meer te weten te komen over de sandbox.

Back-ups zijn een goede manier om belangrijke gegevens op te slaan. Dit kan worden gedaan door een keer in bepaalde tijd de gegevens op te slaan op een externe harde schijf, maar kan ook online in een versleutelde omgeving worden gedaan.
Back-ups zorgen ervoor dat als een computer wordt gehacked en er niet meer bij de bestanden kan worden gekomen dat deze nog ergens kunnen worden terug gehaald.

Geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *