Veiligheid in en om huis, maar hoe?

Je herkent het vast wel, je loopt de deur uit kijkt even niet achterom en vergeet de deur op slot te doen. Dit kan ervoor zorgen dat inbrekers makkelijker binnen kunnen komen, maar inbrekers kunnen ook binnenkomen ook al draai je de deur goed op slot. Hoe kan een huis beter worden beveiligd?
In dit artikel gaan we verder in op veiligheidsmaatregelen die kunnen worden getroffen om het huis te beveiligen.

Beveiligingssystemen

Een beveiligingssysteem wordt steeds meer gebruikt in huizen, bedrijven en kan een goede uitkomst zijn voor het afschrikken en verjagen van inbrekers.

Camera beveiliging

Camera’s kunnen voortaan in alle vormen en maten worden gevonden en toegepast. Vroeger waren het vooral grote modellen die prijzig konden zijn in aanschaf en onderhoud. Voortaan zijn er steeds meer modellen toegankelijk voor de consument.

Modellen die steeds meer worden toegepast zijn bijvoorbeeld de deurbel waarmee op afstand kan worden gezien wat er aan de voordeur gebeurt. Veel modellen werken met een bewegingssensor, waarmee de deurbel camera wordt geactiveerd om video op te nemen en door te sturen naar de eigenaar.

Naast deurbellen zijn er ook veel camera systemen die om het huis heen worden gehangen om bijvoorbeeld de tuin te bewaken of overlast op straat te registreren. Steeds meer camera bewaking kan wordt ook binnen in het huis toegepast. Denk hierbij wel goed na over de privacy risico’s op het moment dat de camera wordt gehackt.
Stel dat inbrekers wel afgeschrikt moeten worden maar een camera systeem wordt niet toegepast, dan kan er altijd nog worden overwogen om een nep camera neer te zetten.

Alarmsysteem

Alarmsystemen blijven naast camera systemen zeker niet achter in de tijd. De systemen worden steeds beter in het detecteren van inbrekers. Het is belangrijk om bij inbraak of andere ongeregeldheden snel de politie of andere diensten in te schakelen. Een alarm systeem kan ervoor zorgen dat de eigenaar van het huis of een alarmcentrale op afstand kan worden ingelicht.

Het is belangrijk om eens in de zoveel tijd te kijken of het systeem nog up-to-date is. Dit kan worden gedaan door na te gaan of er software updates uitgevoerd moeten worden bij het gebruik van apps en/of software. Daarnaast kan er ook een externe partij kijken of er geen gebreken zijn aan het systeem, hiermee kan het systeem herkeurd worden en kan er een certificaat worden afgegeven.

Afsluiten van het huis

Het klinkt cliché maar de belangrijkste punten zijn vaak de makkelijkste punten om af te ronden.

Deuren

De eerste is het goed afsluiten van deuren met het ingebouwde slot van de deur, maar ook het sluiten van de extra deursloten. Verschillende sloten zijn gecertificeerd met een keurmerk genaamd SKG waarmee wordt weergegeven dat het een erkent keurmerk is. De SKG standaard bestaat uit een tot 3 stellen die aangeven hoe gecompliceerd het slot in elkaar zit. Een slot met de hoogste veiligheidsstandaard SKG 3 sterren zorgt ervoor dat een inbreker minimaal 5 minuten erover doet om het slot open te krijgen.

Naast het afsluiten van de sloten is het ook belangrijk om de deur goed te onderhouden zodat er geen gebreken aan de deur ontstaan. Denk bijvoorbeeld bij houten deuren aan houtrot wat de deur aantast. Wil je meer weten over het onderhouden van deuren? Klik hier!

Ramen

Het is belangrijk om inbrekers geen kans te geven om in te breken. Een van de ingangen die dieven het meest weten te vinden is het raam dat wordt geforceerd of in sommige gevallen zelfs openstaat. Controleer bij het gaan slapen of bij het verlaten van het huis altijd of de ramen zijn gesloten.

Een van de gevaarlijke punten die veel mensen vergeten is dat in de omgeving van ramen bepaalde omgevingsfactoren moeten worden voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voorkomen van opstapjes naar het dak, zoals een vuilnisbak, ladder of andere spullen waarmee het makkelijk wordt om bij een raam te komen.

Bij installeren van ramen is het goed om het soort glas te overwegen. Dubbelglas bijvoorbeeld is al veel sterker en duurzamer in energie verbruik dan enkel glas. Daarnaast is een goede afsluiting tussen het bewegende raam en het kozijn belangrijk om inbraak te voorkomen.

Rolluiken

Naast het installeren van sloten en goede ramen kan een rolluik een goede uitkomst zijn om extra veiligheid te garanderen. Rolluiken bestaan in verschillende soorten en maten, waardoor ze in veel gevallen kunnen worden toegepast. Naast het afsluiten van grote ramen kunnen ook deuren, naar buiten klappende ramen en soms zelfs kantelramen worden afgesloten met een rolluik.

Kostbare objecten opbergen

Een grote bron van inbraken is het in huis hebben van dure sierraden en digitale apparaten. Het is goed om de volgende maatregelen te treffen:

Sieraden

Sierraden zijn een van de meest gestolen producten bij het inbreken. Daarom een paar tips om dit te voorkomen. Het eerste wat gedaan kan worden om sierraden te beschermen is het opbergen van deze objecten in een kluis. Zorg ervoor dat deze kluis met een SKG 3 sterren normering is uitgerust.

Daarnaast is het goed om deze kluis en/of losse sierraden te verstoppen op plekken waar niet snel wordt gekeken. Denk hierbij niet aan lades achter verwarmingen of achter schilderijen, want dit zijn juist de plekken waar wordt gezocht.
Sommige mensen hebben een kruipruimte en dit is vaak een minder snel bezochte ruimte door inbrekers.

Digitale apparaten

Op nummer 1 van de meest gestolen staat al een lange tijd consumenten elektronica zoals tv’s, computers en telefoons. Vooral nieuwe modellen worden gestolen naar onderzoek en daarom zijn er een paar belangrijke tips.

Tip 1 is om dozen van nieuwe televisies niet aan de straat te zetten, want dit kan inbrekers op gedachte zetten om in te breken. Daarnaast is het goed om apparaten zoals telefoons te voorzien van een code om in te loggen, de locatie te weten van het toestel en het bijbehorende serienummer van het toestel.

Inbrekers hebben een hekel aan:

Doe zoveel mogelijk licht laten branden om het huis heen, zorg ervoor dat er camera’s of andere middelen hangen om de inbreker af te schrikken. Daarnaast is het hebben van goede sloten, rolluiken en een goed alarm een belangrijk punt hierin.

Inbrekers verjagen, maar hoe?

Veel inbraken worden vooral gepland en kunnen vroegtijdig worden opgemerkt door de eigenaar en de buurt. Denk bijvoorbeeld aan kleur kenmerken op het huis en tandenstokers in het sloten achterlaten. Het is belangrijk om er vroegtijdig bij te zijn en bij signalen snel de politie in te schakelen.

Hoeveel wordt er ingebroken tijdens de feestdagen?

Tijdens de feestdagen wordt er gemiddeld meer dan 50% meer ingebroken als op ander dagen in het jaar. Op een gemiddelde dag worden rond de 266 inbraken gedaan. Tijdens de feest zijn dit meer dan 550 inbraken per dag.

2 reacties

  1. […] het bescherm van gegevens online is het ook belangrijk dat op locatie alles goed wordt beveiligd. Klik hier om meer te weten te komen over veiligheid rondom […]

  2. […] Een nadeel van dit product is dat er in relatief veel producten van veel leveranciers regelmatig data wordt buitgemaakt. Dit omdat videobeelden op een centrale server worden opgeslagen om enkele dagen tot weken terug te kunnen kijken. Sommige bedrijven bewaken deze data niet goed genoeg waardoor hackers de beelden buit kunnen maken of zelfs op de bel zelf kunnen inloggen om live beelden te bekijken. Dit kan veel doen met de privecy, want hierdoor kunnen inbrekers zien wanneer er mensen thuis zijn en wanneer niet. Om meer te weten over het bewaken van het huis, klik hier. […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *