Wat is VPN en hoe werkt het?

Je kent het wel, je zit op een website en ziet in de linkerbovenhoek niet veilig staan. Om de computer tegen virussen en andere risico’s te beschermen kan er gebruik worden gemaakt van een virusscanner, maar ook VPN. Maar wat is VPN precies en hoe werkt het?
In dit artikel wordt dat uitgelegd.

Wat is VPN?

Om te weten hoe VPN werkt is het handig om te weten wat VPN precies is. VPN staat voor Virtual Private Network, waarbij wordt bedoelt dat het internetverkeerd veilig kan plaatsvinden. Hierbij wordt de data die wordt vervoerd om een website in te laden en om persoonlijke data die wordt terug gestuurd versleuteld. Hierdoor kan een derde partij niet zien wat de persoon met de website deelt en kunnen gegevens niet worden gestolen en/of kunnen er geen externe virussen op de computer worden gezet.

Een van de kernpunten van VPN is dat het mensen online vrijheid geeft waarbij privacy een van de grote pijlers is. Door een beveiligd persoon netwerk te hebben hoeven mensen zich geen druk te maken over of bankgegevens, persoonsgegevens en andere zaken gedeeld worden met bijvoorbeeld een hacker. Bij een normale verbinding is er direct contact tussen de computer en de server waarop de website draait. Hierbij kan de servers informatie achterhalen zoals het IP adres, de locatie van de computer. Benieuwd om te weten waar data wordt omgezet en opgeslagen? Klik hier!

VPN verbinding maken

Om VPN te kunnen gebruiken kunnen eenvoudige tools en programma’s worden gedownload. Er zijn veel aanbieders op de markt van deze software en er zijn verschillende betaalde versies in omloop zoals NordVPN, ExpressVPN en CyberGhost. Al deze aanbieders zorgen ervoor dat tientallen tot honderden miljoenen mensen per dag veilig kunnen internetten.

Naast het downloaden/kopen van een VPN is het ook belangrijk om dit stuk software te activeren. Het is bij veel aanbieders niet standaard dat het internet verkeer meteen over het netwerk wordt geleid, maar dit is eenvoudig te verhelpen. In de software is meestal in het home venster een knop te zien waarmee de VPN aangezet kan worden. Daarnaast zijn er vaak ook short cuts ingebouwd waardoor vanuit de taakbalk het privé netwerk aan en uitgezet kan worden.

VPN kan veel voordelen opleveren voor mensen met veel (Nederlandse) abonnementen.
Dit komt omdat op verschillende platformen, zoals film en serie streamingsdiensten, muziek abonnementen en nog veel meer andere abonnementen tarieven zitten. De prijs van deze diensten hangt vaak af van de plek waar de persoon het abonnement heeft, in Europa is de prijs bijvoorbeeld veel hoger dan in Zuid-Amerika.
Daarnaast kan het aanbod anders zijn in verschillende landen en kan het aantrekkelijk zijn om een abonnement met een VPN aan te schaffen. Hierdoor kan er worden geprofiteerd van een lagere prijs en kan er een ander content aanbod zijn.

Hoe werkt VPN verbinding

Het is goed om te weten wat een VPN verbinding is, maar nog beter om te weten hoe het werkt en wat het precies inhoudt als het wordt gebruikt. Hierdoor kan er beter worden omgegaan met de software en kunnen risico’s worden ontweken.

Contact leggen met servers

Zoals is VPN een internetconnectie die anoniem is voor derde partijen. Deze connectie kan anoniem worden gehouden door het internet verkeer over een externe server te laten lopen. Hierdoor kan er encryptie plaatsvinden van verschillende gegevens zoals het IP van de computer die op locatie is door een IP van bijvoorbeeld de verder eraan te koppelen.

De encryptie kan op verschillende manieren gebeuren, want er zijn meerdere protocollen die data kunnen versleutelen. Bekende protocollen zijn: PPTP, OpenVPN, IKEv2/IPSec, NordLynx en nog veel meer anderen protocollen.

Naar maten van tijd zijn er mooie ontwikkelingen geweest in de VPN wereld, er zijn protocollen ontworpen die vroeger bekend waren zoals PPTP. PPTP werd vroeger veel gebruikt, maar naar maten van tijd bleek dat ver om de zoveel tijd een data lek werd opgespoord en werd het onveilig.
Veel mensen zijn op ten duur overgestapt naar OpenVPN die open-source software uitgeeft. Dit programma is gratis te downloaden en wordt als een van de veiligere oplossingen gezien in de wereld.

Veiligheid van VPN verbinding

VPN kan ervoor zorgen dat browser gegevens niet terug te halen zijn. Hierbij kan je denken aan het bezoeken van websites waar bijvoorbeeld content gedownload kan worden. Hierbij kunnen partijen die de website beheren niet achterhalen dat een persoon de website heeft bezocht. De website beheerder kan wel zien dat er een gebruiker is geweest op de website, maar zal door omzeiling van het systeem het IP adres van de VPN server krijgen te zien

Een belangrijk punt voor veel mensen is dat er met VPN een wereld voor je open gaat, maar het is een goede zaak om na te gaan wat de VPN aanbieder met de data doet die tussen jou en de server zit.
Verschillende VPN aanbieders hebben een no-logsbeleid, waarbij de gegevens niet worden getrackt tussen de computer en de server. Hierbij kan de politie bijvoorbeeld ook niet achterhalen wat er allemaal achter de schermen gebeurt.

Nadelen aan VPN

Zoals gezegd hebben verschillende providers een no-logsbeleid. Dat brengt het eerste nadeel met zich naar voren, sommige providers hebben wel een logsbeleid dat ervoor zorgt dat overheden en bepaalde bedrijven persoonlijke data in kunnen zien.

Het twee punt is dat verscheidende VPN partijen geen geoptimaliseerde VPN verbinding kunnen aanbieden. Dit kan ervoor zorgen dat de bandbreedte van het signaal wordt afgeknepen en het resultaat hiervan is dat de download en upload snelheid vors naar beneden gebracht kunnen worden.
Dit gebeurt omdat VPN verbinding rekencapaciteit gebruikt om gegevens te versleutelen en daarnaast worden sommige verbindingen gelegd met servers aan de andere kant van de wereld.

Is VPN verbinding verboden?

VPN is per definitie niet verboden, wel is het verboden om illegale praktijken uit te voeren. VPN wordt voor verschillende criminele praktijken gebruikt en dit is natuurlijk ook strafbaar.

Waarom VPN?

VPN heeft vele voordelen, zo beschermd het je dataverbinding zodat derde partijen het internetverkeer niet kunnen zien. Daarnaast is het aantrekkelijk om goedkopere abonnementen te krijgen met een ander content aanbod via VPN.

Staat mijn VPN aan?

Bij verschillende partijen moet de VPN verbinding eerst aan worden gezet voordat deze actief is. Let goed op of deze aanstaat bij het gebruiken van internet.

Één reactie

  1. […] Ten eerste is het belangrijk dat de verbinding tussen jou en de website beveiligd is. Om te weten of de site een beveiligde verbinding heeft kan er in de balk waar het webadres staat worden gekeken. In deze balk staat een symbooltje met een slotje erin, dit wil zeggen dat de verbinding versleuteld is en er geen onbevoegde personen mee kunnen kijken met wat er op de website gedaan wordt. Door deze versleutelde verbinding wordt er geen gevoelige informatie met een derde partij gedeeld. Denk hierbij aan het wachtwoord van de website of als er bijvoorbeeld bankzaken worden geregeld die niemand mag zien. Wil je meer weten over hoe je internetverkeer anoniem kan houden en wat VPN daarin kan betekenen? Klik hier! […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *