Wat doen datacentra en hoe?

Elke dag gebruiken miljoenen mensen op de wereld het internet. Er wordt gezocht op verschillende websites, sociale media wordt gebruikt en alle data die hierbij wordt gecreëerd wordt ergens opgeslagen. De grote vraag is alleen, hoe en waar wordt deze data precies opgeslagen?
In dit artikel wordt daarop ingezoomd.

Wat gebeurt er in datacenters?

Hoe wordt data gecreëerd?

Om data op te slaan moet er eerst voor gezorgd dat er iets opgeslagen moet worden. Dit is data (ook wel grote hoeveelheden informatie) die wordt verkregen door verschillende websites, apps en het belangrijkste deel de mens.

Door interesse te tonen in een onderwerp (bijvoorbeeld het willen kopen van nieuwe schoenen) kan google voorspellen wat de consument graag wil zien. Door cookies te plaatsen op websites en te kijken op social media krijgt een profiel karakters, waar adverteerders op willen inspelen.

Daarnaast zijn er ook vertrouwelijke gegevens zoals bankzaken, data over identiteit en nog veel meer die goed bewaard moet blijven. Het opslaan hiervan gebeurt allemaal op servers die in kleine aantallen bij bedrijven op locatie staan, maar het grootste deel staat bij datacenters.

Hoe wordt data opgeslagen?

Op elke computer wordt data opgeslagen, denk bijvoorbeeld aan documenten die zijn geschreven in word. Oude computers hebben vaak nog een HDD (Hard drive disk) ingebouwd zitten en bij de nieuwere generaties is dit meestal een SSD (solid state driver). Het verschil hiertussen is dat een SSD betrouwbaarder en sneller is, maar de snelheid en de opslagkwaliteit valt in het niks bij de grote datacenters.

Datacenters maken gebruik van servers, waarop informatie staat opgeslagen voor het gehele internet. Denk hierbij aan websites die mensen door de hele wereld kunnen bezoeken. Er bestaan een paar verschillende soorten servers zoals de webserver voor website, de bestandserver voor het opslaan van bestanden, maar ook de mailserver voor mails en databaseserver die dataopslag.

Vaak is een bestand verdeelt over meerdere servers die ervoor zorgen dat er een back-up is van verschillende onderdelen. Dit zorgt er niet alleen voor dat data veilig en goed is opgeslagen, maar ook bevorderd het de snelheid van het inladen van de bestanden in de gehele wereld.

Inrichting van datacenters

Afbeelding afkomstig van bron: www.dutchdatacenters.nl

Datacenters zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  1. De serverruimte
    Dit is de plek waar alle data wordt opgeslagen op de verschillende servers. Deze servers staan opgestapeld in rekken die ervoor zorgen dat er genoeg ventilatie is om te koelen en waarin de servers worden voorzien van bekabeling en voeding.
  2. De MeetMe-room
    Dit is een ruimte waarin connectie wordt gemaakt tussen de servers en de buitenwereld. Vanuit hier wordt de data over het netwerk vervoerd naar de plek waar het moet zijn.
  3. De noodaccu met aggregaat
    Normaal doet het datacenter energie gebruiken van het energienet, behalve bij een stroomstoring. Op dat moment wordt er gebruik gemaakt van de noodaccu die voor een korte tijd het gehele datacenter van energie kan voorzien. Daarna neemt het aggregaat de taak over om in energie te voorzien.
  4. Koeling:
    Het is belangrijk dat de servers van voldoende koeling worden voorzien om oververhitting te voorkomen.
  5. Beveiliging
    Het is belangrijk dat de data veilig zowel in digitale als fysieke zin. Dit wordt gedaan door datacenters te beveiligen met hekken, sloten en andere veiligheidsmaateregelen.
  6. Brandveiligheid
    Het is het belangrijk dat bij het uitbreken van een brand deze brand snel wordt gedoofd. Verschillende datacenters kunnen naast aanvoeren van lucht ook de luchttoevoer stoppen, waardoor het vuur geen brandstof heeft om verder te branden. Klik hier om meer te weten te komen over hoe brandveiligheid binnen datacenters en bedrijven wordt aangepakt.
  7. Controle kamer (NOC)
    Dit is de ruimte waarin alle systemen worden gemonitord om te zien of de bedrijfsprocessen goed verlopen.
  8. Energie opwekking
    Door het vele gebruik proberen datacenters om eigen energie op te wekken. Dit wordt gedaan door zonnepanelen, windmolens en andere opwekkingsvormen van energie toe te passen rondom het bedrijf. De energie die opgewekt wordt kan door het centrum zelf worden gebruik voor bedrijfsprocessen.
  9. Warmte element
    In dit stuk wordt de warmte van de servers en het hele bedrijf opgeslagen. Deze warmte kan worden opgeslagen om een derde partij van warmte te voorzien in de omgeving. Daarnaast kan het worden ingezet om uit de warmte energie te winnen.
  10. Vergaderruimte en kantoor

Waar staan datacenters?

Datacenters worden niet zomaar ergens neergezet, want het kost veel geld om de voorzieningen aan te leggen die ervoor nodig zijn. Daarom zijn er bepaalde punten waarop wordt gelet voordat er iets wordt gebouwd.

Energie

Een datacenter doet veel energie gebruiken, na onderzoek van verschillende media zoals de NOS is gebleken dat data centers tussen de 1000 en 2000 gigawattuur gebruiken. Dit staat gelijk aan 330.000 huishoudens per 1000 gigawattuur.

Om centers te kunnen voorzien in het grote energie gebruik per jaar wordt er vaak gebruik gemaakt van dichtbijgelegen energie bronnen. Denk hierbij aan windmolens op zee, grote zonnepaneelparken op weilanden, maar helaas ook van veel energie die opgewekt is uit kolencentrales. Klik hier om meer te weten te komen welke energie vormen gebruikt kunnen worden bij het opwekken van grote hoeveelheden energie.

Koeling

In Nederland alleen al staan er meer dan 6 duizend verschillende datacenters. Deze verschillen van enkele honderden tot meer dan 10.000 servers. Het is belangrijk om de servers te koelen, omdat te veel warmte ervoor kan zorgen dat elektronica kapot kan gaan door oververhitting. Daarnaast belemmerd te veel warmte ook de prestaties die nodig is om snelle leveringen van data te kunnen verzekeren.

Veel datacenters worden in de buurt van rivieren, meren of de zee geplaatst. Dit omdat datacenters gebruik maken van waterkoeling, waarbij water uit de omgeving wordt gehaald. Dit is een goedkope oplossing om grote getalen aan servers te kunnen koelen.

Naast waterkoeling wordt er ook gebruik gemaakt van airconditioning. Dit heeft twee voordelen, de eerste ervan is dat de koeling door de gehele ruimte toegepast kan worden zonder leidingen aan te leggen. Ten tweede zorgt airconditioning ervoor dat er vocht uit de lucht wordt gehaald, waardoor er minder schade is door vochtontwikkeling.

Strategisch en economisch belang

Naast het plaatsen van de datacenters in de buurt van water en/of energie opwekkingsparken zoals zonneparken of windmolenparken zijn er nog een paar andere punten die van belang zijn.
Een van de belangrijkste factoren op het internet is bereikbaarheid en snelheid. Hierbij moet gewaarborgd worden dat data altijd bereikbaar is en het liefst zo snel mogelijk.

In het noorden van Nederland komt een belangrijke verbinding vanuit Amerika binnen. Door een glasvezel verbinding over de zeebodem is het mogelijk gemaakt om deze connectie tussen de continenten mogelijk te maken. Dit is een strategisch punt voor de dataverbinding tussen Europa en Amerika.

De grotere datacenters in Nederland hebben meer dan 10.000 servers op locatie staan. Dit om data opslag mogelijk te maken voor bedrijven en huishoudens. In een wereld die steeds meer digitaal wordt is het belangrijk dat gevoelige informatie goed wordt afgeschermd voor vijandelijke activiteiten. Denk hierbij aan wereld machten die informatie over hun tegenstander wil inwinnen of overheden die criminaliteit willen tegengaan.

Wat levert een Datacenter op?

Kennis is macht, dat geld ook voor data. Veel bedrijven zijn geïnterneerd in data van personen, maar ook is het belangrijk dat bedrijven en personen snel internet hebben. Zonder servers kunnen partijen zoals bedrijven, ziekenhuizen, universiteiten en nog veel meer instituten niks.

Wat is het verschil tussen een datacenter en een serverruimte?

Een datacenter doet grote aantallen (tienduizenden tot honderdduizenden) data opslaan en verwerken, terwijl serverruimtes dit bijvoorbeeld maar voor een of een paar locaties doet voor (enkele honderden tot duizenden gebruikers).

Wat zijn veelvoorkomende problemen in datacentra?

De meeste problemen en belemmeringen komen van afhankelijkheid van het netwerk. In een bepaalde omgeving kan verouderde glasverzel kabel bijvoorbeeld liggen of kunnen andere belemmerende factoren zijn. Daarnaast kan de afstand tussen een datacenter en een bedrijf/ woning meespelen.

2 reacties

  1. […] Een van de kernpunten van VPN is dat het mensen online vrijheid geeft waarbij privacy een van de grote pijlers is. Door een beveiligd persoon netwerk te hebben hoeven mensen zich geen druk te maken over of bankgegevens, persoonsgegevens en andere zaken gedeeld worden met bijvoorbeeld een hacker. Bij een normale verbinding is er direct contact tussen de computer en de server waarop de website draait. Hierbij kan de servers informatie achterhalen zoals het IP adres, de locatie van de computer. Benieuwd om te weten waar data wordt omgezet en opgeslagen? Klik hier! […]

  2. […] om de bereikbaarheid te vergroten en de zekerheid bij uitval van servers te garanderen. Klik hier om meer te weten te komen over […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *