Goedkoop je huis verwarmen, maar hoe?

Kachels zijn een essentieel onderdeel van je huis, want iedereen wil het lekker warm hebben zowel in de zomer als in de winter. Van open haarden en houtkachels tot moderne elektrische kachels, er zijn veel verschillende soorten manieren om uit te kiezen. Elk heeft zijn eigen voordelen en nadelen, dus het is belangrijk om de verschillende opties te onderzoeken voordat je een kachel aanschaft. Hieronder zullen we de verschillende kachelsoorten bespreken, hun voordelen en nadelen, en hoe energiezuinig ze zijn.

Hout gestookt

Open haarden zijn een klassieke keuze voor veel huishoudens en bieden een warmte- en sfeerbron. Ze zijn echter niet erg energiezuinig, omdat er veel warmte verloren gaat door de schoorsteen. Uit onderzoek is gebleken dat 90% van de warmte die uit het hout wordt gehaald via de schoorsteen het huis verlaat. 10% wordt werkelijk benut en dit is in vergelijking met andere warmte bronnen erg laag.

Eens in de zoveel tijd moet de schoorsteen worden geveegd en dit kan aardig oplopen. Een gemiddelde schoonmaak beurt voor een schoorsteun kan oplopen tot ongeveer €200. Dit zijn kosten die jaarlijks terug komen en kunnen een behoorlijke kosten post vormen, wanneer blijkt dat een schoorsteun een onderhoudsbeurt nodig heeft.

Houtkachels zijn een populaire optie voor huishoudens, omdat kachels een warme en gezellige sfeer bieden in de kamer. Daarnaast geeft het veel warmte zijn af en kan de geur door veel mensen als prettig worden ervaren. Onder de eindstreep is op geld vlak de houtkachel niet de meest efficiënte optie om te kiezen.

Verwarmt doormiddel van gas

Gasgestookte kachels zijn een andere optie. Deze zijn relatief energiezuinig en bieden een goede bron van warmte. In veel oude huizen zit er een centrale cv ketel die werkt op gas, waarmee vele huizen in Nederland, België en Duitsland zijn aangesloten. Gas is in verhouding met andere energiebronnen niet het zuinigst. Op gebied van Co2 uitstoot is het beter om over te gaan naar een elektrische variant, waarmee vaak ook geld bespaart kan worden.

Gas is in Nederland op zijn retour, want steeds meer nieuwe woonwijken worden niet meer aangesloten op het centrale gasnet. Daarin tegen is het aanbod in gasverwarmingen nog reuzen en kan de warmte eenvoudig door het huis heen worden vervoerd.
Gasketels doen in de centrale verwarming koud water dat in de leidingen zit verwarmen doormiddel van een vlam. Dit warme water verspreid zich door het huis en kan in de radiatoren de warmte afgeven.

Bij de toevoer van gas is het belangrijk dat een keer in de aantal jaar (meestal 3) de installatie wordt gecheckt op lekken van gas. Hierbij kan meteen worden gecontroleerd of de afvoer naar buiten nog schoon is en of dat het verwarming systeem door het huis heen nog goed is.

Steeds meer gasketels worden omgezet in elektrische variant. Dit kan eenvoudig door het gas af te laten sluiten door de gas aanbieder of een ander bedrijf. Deze zorgen ervoor dat er geen gas toevoer meer is naar de centrale CV. Daarna komt de installateur die de nieuwe CV aansluit op het stroomnet, kijk wel goed of de elektrische variant wel of geen eigen stoppenkast groep nodig heeft om te kunnen verwarmen.

Elektrisch verwarmt

Elektrische verwarmingen zijn er in vele soorten en maten. Dit strekt van de elektrische kachel die in de woonkamer voor de gezelligheid staat tot het elektrische straal paneel. Er is een breed scala aan opties zoals de elektrisch vloerverwarming, maar ook de standaard elektrische radiator of een moderne infraroodverwarming. Binnen elk huis is er wel een passende elektrische optie mogelijk.

Veel moderne huizen maken gebruik van een warmte pomp, de voordelen hiervan zijn dat ze energie zuinig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat sommige warmtepompen uit 1 kWh elektrische energie tot wel 1.5 tot 4 kWh warmte eruit kunnen halen. Daarnaast kan de Co2 uitstoot tot wel 50% worden terug gedrongen in vergelijking met een standaard gas verwarming.

Een groot nadeel aan warmtepompen is dat de aanschaf hiervan 10.000,- euro kan bedragen en dat warmte pompen beperkt zijn in het kunnen verwarmen van grondwater. Bij grondwater dat minder dan 5 graden kan de pomp problemen krijgen met het overbruggen van de grondtempratuur naar de gewenste tempratuur in huis. Hiervoor kan een hybride pomp worden ingezet om bij binnenkomst van het water dit al te verwarmen. Een nadeel is dat een hybride pomp minder efficiënt is in verwarmen.

Er kan ook worden gekozen om bij het lang verblijven in een kamer te kiezen voor infrarood panelen. Deze verwarmen de mensen en objecten in de kamer en niet de lucht (zoals een “normalen” verwarming).
Het voordeel is dat infrarood bij het inschakelen het meteen warmte afgeeft en het meteen gevoelt kan worden en dat in elke ruimte waar elektriciteit aanwezig is dat er een infrarood paneel geplaatst kan worden.
Een nadeel is dat de warmte niet door het huis gaat maar in de objecten trekt en als je veel verplaatst tussen ruimtes deze manier van verwarmen niet goed werkt.

Kortom, er zijn veel verschillende soorten kachels om uit te kiezen, elk met zijn eigen voordelen en nadelen. Het is belangrijk om verschillende opties te overwegen voordat je een kachel aanschaft, waarbij kan worden gekeken hoeveel energie er wordt omgezet om het huis mee te verwarmen. Daarnaast kan worden gekeken hoeveel Co2 er vrijkomt bij het verwarmen en hoeveel onderhoud er gepleegd moet worden.
Denk goed na over welke variant er binnen het huis past en op welke manier deze het beste past binnen een of meerdere ruimtes. In een ander artikel wordt behandeld op welke manier je nog meer geld kan besparen op andere apparaten binnen en rondom huis. Klik hier voor het artikelen.

5 reacties

  1. […] Het klemmen van de deur is vaak eenvoudig te verhelpen, maar hierbij is het wel belangrijk om de juiste gereedschappen en technieken te gebruiken om het op te lossen. Dit zodat de deur geen schade oploopt en er niemand gewond raakt bij het uitvoeren van de taak. Hier zijn enkele tips om de deur weer soepel te laten openen en sluiten. Oplossen van je klemmende deur kan ervoor zorgen dat je minder in een ruimte hoeft te stoken. Klik hier om te weten hoe je kan besparen op verwarmingskosten. […]

  2. […] van de muur. Daarnaast kunnen er ook sleuven in de muur worden gemaakt om dit mogelijk te maken. Klik hier om te lezen hoe een huis goed geïsoleerd kan worden, maar toch genoeg kan […]

  3. […] op koelen van eetwaren met een koelkast kan er ook worden bespaard op het verwarmen van je huis. Klik hier om meer te weten te komen over energiebesparing bij het verwarmen van een […]

  4. […] ze het voor iedereen mogelijk te maken om mee te profiteren van de technologie die in opkomst is. Klik hier om meer te weten te komen over hoe een huis efficiënt kan worden […]

  5. […] zitten stukken koper, indium, gallium en andere stoffen verwerkt voor de beste prestaties. Lees hier meer over hoe zonne-energie kan worden ingezet om huizen te […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *