Slimme apparaten, technologie van de toekomst?


Smart Home technologie is de toekomst van het wonen. Met slimme technologie kunnen mensen beter genieten van hun thuisomgeving, meer energie besparen en hun huis veiliger maken. Slimme technologie kan ook helpen bij het verbeteren van het comfort in huis, zodat u zich thuis voelt en geniet van uw leven. In dit artikel bespreken we wat smart home technologie is, de voordelen ervan en enkele verschillende producten die beschikbaar zijn.

Wat is smart home technologie?

Smart Home technologie is een verzameling van verschillende technologische producten die speciaal ontworpen zijn om het leven van mensen gemakkelijker en comfortabeler te maken. Deze producten werken samen om een slim, geautomatiseerd systeem te creëren dat mensen in staat stelt om hun huis te beheren en te bewaken vanaf elke locatie. U kunt ook op afstand toegang krijgen tot uw apparaten, toegang krijgen tot informatie en de prestaties van uw apparaten verbeteren.

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van smart home technologie. Ten eerste helpt het bij het besparen van energie door het verminderen van het gebruik van apparaten. Door het automatiseren van bepaalde processen zoals verlichting en verwarming, kunt u ze doormiddel van een rooster te gebruiken ze op vaste tijden aan en uit laten gaan. Daarnaast kunnen ze eenvoudig vanaf een afstand aan en uit worden gezet op moment dat u een kamer binnenkomt of weg gaat. Ook helpt het bij het verhogen van de beveiliging van uw huis, omdat slimme technologie u in staat stelt om op afstand toegang te krijgen tot uw apparaten en zo de toegang tot uw huis te beperken. Doormiddel van slimme technologie kunt het leven thuis verbeteren, door bijvoorbeeld uw verlichting, verwarming en ventilatie te automatiseren en snel aan te passen als dat gewenst is.

Slimme apparaten om je huis heen

Binnen de smart home is er veel keuze uit slimme verlichting, slimme verlichting helpt bij het besparen van energie door automatisch aan te gaan als het donker wordt en uit te gaan als het licht wordt. Denk hierbij uit standaard lampjes die door de tuin heen gezet kunnen worden en door de dag heen opladen om in de avond/nacht licht te geven.
Hierbij kunnen veel op afstand worden bedient en bij gebruik van sommige lampen worden afgesteld in kleur die de lamp afgeeft. Bepaalde merken maken gebruik van eigen apps waarin de lamp kan worden gekoppeld aan een systeem, waarin een tijd systeem zit. Dit kan handig zijn als je elke dag op dezelfde tijden het licht binnen en/of buiten aan wilt laten gaan.

Veel mensen vinden het fijn om een oogje in het zicht te houden op het huis terwijl ze weg zijn. De slimme camera systemen van tegenwoordig zijn hiervoor geschrikt. Veel camerasystemen komen samen met een eigen app of website waarop ingelogd kan worden om de beelden online op je mobiel of computer te zien. Hiermee kan de omgeving rond en/of in je huis worden bekeken.
Deurbellen met camera en microfoon komen vandaag de dag steeds meer voor en zijn geschikt om met mensen die voor je deur staan te communiceren.
Deze camera en deurbel systemen zijn in veel gevallen onderdeel van een beveiligingssysteem, waarin ook bevoorbeeld de rolluiken en vergrendeling van je huis kan worden aangestuurd. Hierbij is het belangrijk dat er goed wordt nagedacht over online veiligheid en hoe je data te beveiligen. In dit artikel wordt besproken hoe persoonlijke gegevens online beter kunnen worden bewaakt.

Slimme apparaten in huis

Thuis doen veel mensen gebruik maken van hun computer, telefoon, televisie en nog veel meer. Hierbij worden vaak luidsprekers gebruikt die steeds meer zijn uitgerust met een spraak assistent. Daardoor kunnen spraak commando’s worden gegeven aan het apparaat en kunnen ze worden ingesteld om op bepaalde manieren te handelen bij het voordoen van een situatie. Bijvoorbeeld dat als je thuis komt dat de radio aan staat, maar ook dat je favoriete serie bij aankomst thuis al klaar staat.

Slimme verwarmingen binnen in je huis plaatsen kan je helpen om je huis efficiënter en goedkoper te verwarmen. In veel bijna alle huizen wordt er gebruik gemaakt van een thermostaat, maar deze hangt vaak in de woonkamer. Door gebruik te maken van warmte sensoren kan je huis slimmer warm worden gestookt. Denk hierbij eraan dat in ruimtes waar geen mensen zijn de verwarming minder hard aan staat of zelfs uitgeschakeld wordt.
Denk hierbij ook aan andere warmtebronnen zoals een warmtepaneel die in plaats van de hele ruimte alleen de objecten en mensen die in de ruimte aanwezig zijn warm maakt doormiddel van warmte straling. Dit zorgt ervoor dat er minder energie wordt gebruikt om je huis warm te stoken.

Voor vele is een koelkast die jouw eetpatroon beter kent dan jijzelf nog toekomst muziek. Toch zijn veel product ontwikkelaars al bezig met het ontwikkelen van apps en algoritmes om jouw eetgedrag beter te begrijpen. Dit kan voor jou een voordeel zijn dat als je honger of trek hebt dat je naar de koelkast kan gaan en je altijd vindt waar je zin in hebt, maar ook dat je bijvoorbeeld niet naar de supermarkt hoeft om je eten in huis te houden.
Aan de ene kant brengt dit gemak met zich mee en aan de andere kant kunnen supermarkten gerichter producten aanbieden aan de consument van hun producten.

Er zijn verschillende Smart Home-producten beschikbaar op de markt. Dit zorgt ervoor dat je huis en de omgeving eromheen veiliger wordt, maar heeft ook als doel om het dagelijks leven gemakkelijker te maken. Denk hierbij aan dat je opstaat en de lichten aan gaan of dat je thuis komt en de muziek al op de achtergrond speelt.

Één reactie

  1. […] Kortom, er zijn veel verschillende soorten kachels om uit te kiezen, elk met zijn eigen voordelen en nadelen. Het is belangrijk om verschillende opties te overwegen voordat je een kachel aanschaft, waarbij kan worden gekeken hoeveel energie er wordt omgezet om het huis mee te verwarmen. Daarnaast kan worden gekeken hoeveel Co2 er vrijkomt bij het verwarmen en hoeveel onderhoud er gepleegd moet worden.Denk goed na over welke variant er binnen het huis past en op welke manier deze het beste past binnen een of meerdere ruimtes. In een ander artikel wordt behandeld op welke manier je nog meer geld kan besparen op andere apparaten binnen en rondom huis. Klik hier voor het artikelen. […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *